Anna Forssberg, lektor i litteraturvetenskap vid karlstads universitet. Foto Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
Anna Forssberg, lektor i litteraturvetenskap vid karlstads universitet. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.

Karlstadsforskaren om akademien: Det saknar värdighet

4:05 min

Forskaren Anna Forssberg vid Karlstads universitet skrev på det upprop mot Svenska akademien som publicerades i Dagens Nyheter igår. Hon medger att vi inte vet så mycket om vad som egentligen hänt.

Över 100 forskare i Sverige har skrivit på det upprop mot Svenska akademien som publicerades i Dagens nyheter igår. De menar att "de kvarvarande ledamöterna i Akademien inte förmår bedriva verksamheten på ett värdigt och adekvat sätt" och att "Akademien i dess nuvarande skick saknar legitimitet". Nio forskare vid Karlstads universitet har skrivit under, och en av dem är Anna Forssberg, lektor i litteraturvetenskap. 

– Jag har känt ett starkt känslomässigt engagemang. Det handlar om något som är viktigt för vår vardagliga verksamhet. Det här har enat så många, säger hon.

Kritiker menar att vi egentligen inte vet vad som skett innanför de stängda dörrarna. Vad vet du och ni om vad som har hänt?

– Det är en viktig aspekt, vi vet inte särskilt mycket. Vi behöver naturligtvis få mer kunskap om vad som hänt. Men det som reaktionen gäller är att helt plötsligt sitter det så få medlemmar i Svenska akademien. Sen har vi också sett utspel från olika håll. Det saknar värdighet, säger Anna Forssberg, som själv inte tycker att Horace Engdahl kan sitta kvar på sin stol efter sitt utspel i Expressen

– Vi behöver inte mer bildningsförakt. Och vi behöver akademien i deras dagliga arbete, säger Anna Forssberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".