Roger Andersson utvecklingsingenjör på The Wood Region. Foto Per Larsson/Sveriges Radio.
1 av 4
Roger Andersson utvecklingsingenjör på The Wood Region. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
Roger Andersson, utvecklingsingenjör och Hans Nilsson, senior advisor på The Wood Region. Foto Per Larsson/Sveriges Radio.
2 av 4
Roger Andersson, utvecklingsingenjör och Hans Nilsson, senior advisor på The Wood Region. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
3D-Skrivare på The Wood Region. Foto Per Larsson/Sveriges Radio.
3 av 4
3D-Skrivare på The Wood Region. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
3D-Skrivare på The Wood Region. Foto Per Larsson/Sveriges Radio.
4 av 4
3D-Skrivare på The Wood Region. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.

Kajaker och månraketer produceras i Sysslebäck

8:00 min

– Man vill göra det stort och som ingen annan gjort tidigare, säger Roger Andersson, utvecklingsingenjör på The Wood Region i Sysslebäck när 3D-skrivaren är i full färd med att skriva ut en kajak.

På The Wood Region i Sysslebäck så pågår just nu arbetet med att utveckla tekniker för att använda skogsåvara på ett nytt sätt. Ett av de sätten är att förädla skogsråvaran så att man kan använda den i den stora 3D-skrivare man har i sina lokaler.

– Projektet började med att vi ville ta tillvara på spånet från sågverken, säger Hans Nilsson, Senior Advisor på The Wood Region.

I den stora lokalen i Sysslebäck finns, förutom den stora 3D-skrivaren, en stor maskin som används för att blanda sågspån med miljövänlig plast till ett material som man kan använda till antingen pellets, som används i den stora skrivaren, eller tunn tråd, som används i de små 3D-skrivarna.

– Torrheten i det spån vi använder är det viktigaste, säger Hans Nilsson och visar den tråd man i dagsläget har gjort - tråd som är spröd och har en lite ojämn yta.

– Vi köper en utrustning som gör att vi kommer ner till mellan en och tre procent torrhet på spånet, säger Hans Nilsson som hoppas att man då kan göra bättre material till skrivarna.

– Än så länge är det bara tester men det ser bra ut, säger Roger Andersson om den kajak som håller på att ta form i den stora skrivaren.

Det är Pelle Stafshede och företaget Melker of  Sysslebäck, som säljer kajaker, som har som mål att kunna skriva ut kajaker i 3D-skrivare med hjälp av återvunnet material.

Just nu så håller de första fullstora kajakerna på att ta form under den stora robotarmen men än så är det en bit kvar innan allt blir perfekt.

Första tanken var att man skulle skriva ut kajakerna på längden liggandes på långa bord, en tanke som man övergav. Nu är tanken att skriva ut kajaken tvådelad, stående på höjden. Intill den stora 3D-skrivaren står en 2,5 meter hög månraket som man skrev ut förra veckan.

– Den här har jag gjort bara för att testa maskinen, för att testa hur högt vi kan skriva ut på höjden säger Roger Andersson.

Robotarmen fortsätter sitt enträgna arbete, det rasslar lite när mer pellets ramlar ner i munstycket, det är varmt luktar och luktar lite som trälim när kajaken sakta tar form.

– Jag har suttit många timmar och tittat på det här, det är tillfredsställande, säger Roger Andersson som övervakar att robotarmen gör som man tänkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista