två kvinnor på konferens
Marie-Therese Christiansson på Karlstads universitet och Mollin Widegren på Ibiz solutions, som läste till dataingenjör när nätverket ITQ bildades. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio

Kvinnligt nätverk inom IT firar tio år

4:13 min

Idag fyller ITQ, nätverket för tjejer som läser IT på Karlstads universitet, 10 år. Det firas med föreläsningar och mingel för studenter och kvinnor i branschen.

Målet med nätverket ITQ är att låta studenter och yrkesverksamma inom IT-branschen mötas och knyta kontakter. Under dagen så berättade flera yrkesverksamma om sina arbeten och vad de söker hos sina framtida medarbetare. Dessutom var Siduri Poli, 2017 års digitala inspiratör, inbjuden talare på temat: "Digital förmåga och innovationskraft".

Nätverket bildades eftersom universitetet sett att färre tjejer sökte till IT-utbildningar, berättar Marie-Therese Christiansson, proprefekt vid Handelshögskolan vid Karlstads universitet och en av initiativtagarna.

– Vi ville visa bredden på utbildningarna och branschen ville möta våra studenter, så det var en win-win, säger Marie-Therese Christiansson.

Nu kan hon nöjt konstatera att de färska söksiffrorna till universitetet visar att antalet kvinnor som söker sig till IT-program ökat, i varje fall för ett program.

Mollin Widegren var student när nätverket bildades, nu arbetar hon på Ibiz Solutions.

– Det var ett tryggt forum för att dela idéer och erfarenheter, säger Mollin Widgren om ITQ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista