Joumana Maghamez. Foto: Wael Osman/Sveriges Radio.
1 av 3
Joumana Maghamez jobbar på Almi. Foto: Wael Osman/Sveriges Radio.
Ibrahim Baker, praktikhandledare. Foto: Wael Osman/Sveriges Radio.
2 av 3
Ibrahim Baker, praktikhandledare för nyanlända. Foto: Wael Osman/Sveriges Radio.
Suleiman Abu Zarifa jobbar som elevassistent på Jättestenskolan i Grums. Foto: Wael Osman/Sveriges Radio.
3 av 3
Atiku Allah, elevassistent på Jättestensskolan i Grums. Foto: Wael Osman/Sveriges Radio.
VALTEMA INTEGRATION

En av fyra utrikesfödda i Värmland är arbetslösa

5:38 min

Arbetslösheten bland utrikes födda är betydligt högre än bland övriga befolkningen, och högre i Värmland än i landet som helhet. Men det går att få jobb, vi har mött tre nyanlända som har lyckats.

– Att ha ett jobb betyder mycket för mig, jag kan klara mig utan att någon hjälper mig och jag blir aktiv i samhället, säger Sulemain Abu Zarifa, som jobbar som elevassistent och språkstöd på Jättestenskolan i Grums.

Men det är många värmlänningar med rötter i andra länder som inte har jobb. Arbetslösheten bland utrikes födda i länet var 26,4 procent i maj, bland inrikes födda var den 3,8 procent, visar statistik från Arbetsförmedlingen. Jämfört med riket som helhet sticker Värmland ut, snittet för hela landet är 20,2 procent arbetslösa bland utrikes födda.

Ibrahim Baker, som är praktikhandledare för nyanlända, pekar på att språket och den personliga kontakten är viktiga nycklar för att få jobb.

– Jag tipsar alla att själva gå till företagen och ge sitt cv till arbetsgivaren. Då ser arbetsgivaren att du vill ha jobb, säger Ibrahim Baker.

Joumana Maghamez har också lyckats få jobb, hon arbetar som rådgivare på Almi.

– Språket är jätteviktigt, så att man kommer igång i samhället. Och att man försöker bygga nätverk. Man behöver inte känna sig besviken om man inte får någon plats, till slut går det bra om man försöker, tror jag, säger Joumana Maghamez. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista