Lena Grip, ledarmot för Vänsterpartiet.
Lena Grip (V) förklarar agerandet som en nationell strategi. Foto: Alva Persson/Sveriges Radio

Vänsterpartiet vill inte delta i beslut som SD föreslagit

3:15 min

Vänsterpartiet tänker inte delta i några beslut där Sverigedemokraterna har lagt ett förslag. Detta blev tydligt under senaste kommunfullmäktige i Karlstad.

Kommunfullmäktige i Karlstad har sagt ja till en motion från Sverigedemokraterna om att utreda behovet av samåkningsparkeringar. Alla partier var överens men Vänsterpartiet valde att inte delta alls i beslutet. Anledningen är att Vänsterpartiet har en nationell strategi som gör att de inte deltar i några beslut alls där Sverigedemokraterna har lagt ett förslag.

– De är skyldiga sina väljare mycket mer. Det är väldigt oansvarigt, säger Ljubica Jasic Modin (SD).

Lena Grip är ledamot för Vänsterpartiet och enligt henne handlar det inte om att bekämpa rätten för Sverigedemokraterna att lägga fram förslag. Men hon tycker att det är Vänsterpartiets rätt att inte ta beslut i frågor som SD lyfter.

– Vi vill inte delta i att legitimera dem som ett parti som alla andra för det är de inte, säger Lena Grip (V).

Liksom Vänsterpartiet står Miljöpartiet långt ifrån Sverigedemokraterna politiskt men de väljer att agera annorlunda.

– När det kommer ett bra förslag så tycker jag att det blir märkligt att säga nej till det bara för att det kommer från fel person, säger kommunalrådet Per-Inge Lidén (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista