Karin Blomquist. Foto: c
Karin Blomquist. Foto: Karin Blomquist

Sjukdomen ME fick Karin att flytta till värmen

2:34 min

40 000 svenskar kan lida av kroniskt trötthetssyndrom. Nu skjuter regeringen till en halv miljon kronor till Socialstyrelsen.

Upp till 40 000 svenskar kan lida av kroniskt trötthetssyndrom, men kunskapen om sjukdomen är för låg, anser socialminister Annika Strandhäll (S). Regeringen ger nu Socialstyrelsen i uppdrag att se över kunskapsläget för att kunna ge vården bättre stöd.

LÄS MER om sjukdomen ME/CFS på 1177 Vårdguiden.

Karin fick sjukdomen ME efter en kraftig influensa för arton år sedan. Sedan dess har hon varit kroniskt trött utan att kunna sova. Karin berättar att kylan påverkar henne negativt. Därför har hon nu valt att flytta till Spanien för att göra vardagen mer hanterbar.

– Sjukdomen tar livet ifrån dig, berättar Karin.

Karin berättar att det påverkar hela hennes liv. Vardagarna går åt till att planera hur hon ska spendera sin tid. Matlagning, tvätt och handling måste planeras noga för att orken ska räcka till. Karin är van att få förklara hur hon mår och varför.

– Jag måste fortsätta förklara, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista