psykiatriker psykiatri  Mari Engdahl Friberg, koordinator psykiatri landstinget i värmland, Tabrez Hossenbaccus, ST-läkare inom psykiatri utbildning
Mari Engdahl Friberg, koordinator, och Tabrez Hossenbaccus, ST-läkare Foto: Annika Ström/ P4 Värmland

Stor psykiatrikerbrist på väg att lösas

5:24 min

Landstinget i Värmland har gjort en särskild satsning på att värva och utbilda psykiatriker.  
– Det går över förväntan. Jättebra faktiskt, säger koordinator Mari Engdahl Friberg.

Bristen på psykiatriker i Värmland är långvarig och stor. Hälften av psykiatrikerna är idag hyrläkare. 

– Sedan ett år tillbaka så har landstinget satsat på en ny organisation med syfte på att förbättra och underlätta rekrytering av ST-läkare samt även att förbättra utbildningen – och det går över förväntan. 

Det säger Mari Engdahl Friberg som tidigare var verksamhetschef för vuxenpsykiatrin och nu är koordinator för utbildningsläkare inom psykiatrin.

Hittills har man rekryterat nio kompetenta läkare till utbildningen och några till är på gång. går allt enligt plan kommer landstinget år 2023 ha 19 färdigutbildade specialister. 

Viljan att bryta den nuvarande situationen är stor.

– Problemet med inhyrda läkare är försämrad vårdkvalitet på grund av brist på kontinuitet och för landstinget innebär det så klart ökade kostnader. 

Av de nya läkare som är på väg in i yrket så har hälften rekryterats från utlandet – som mauritiern Tabrez Hossenbaccus som är ST-läkare inom psykiatrin. 

– Jag tycker det är väldigt bra att kunna välja psykiatri och inom landstinget har vi från olika personer fått mycket stöd från personer som pushar oss varje dag till att göra vårt maximum. Jag känner att jag kommer bli en bra läkare. 

Att bli psykiatriker tar elva år. Först sex år för att bli läkare sen fem år till för att specialist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista