Jasmin Mahmutovic
Jasmin Mahmutovic hoppas att hans fru ska kunna komma till Sverige Foto: Gustav Jakobsson/Sveriges Radio

Fick inget uppehållstillstånd - på grund av kokskåp

3:52 min

Jasmin Mahmutovic hoppas att hans fru ska få uppehållstillstånd i Sverige. Men senast de ansökte fick han avslag, eftersom hans kök inte klarade kraven.

Om man är gift med en person utan svenskt medborgarskap måste den man är gift med få uppehållstillstånd för att man ska kunna leva ihop i Sverige. Men vissa av kraven för att ens partner ska få uppehållstillstånd är märkliga, det tycker i alla fall Jasmin Mahmutovic. Så sent som i mars avslog migrationsverket hans frus ansökan på grund av Jasmins kök.

Jasmin Mahmutovic har varit gift med sin fru i två år. Men de bor inte ihop, då han är i Sverige och hon i Motenegro. De har ansökt om uppehållstillstånd för henne men fått avslag från Migrationsverket.

– Skälet var att jag inte uppfyllde försörjningskravet angående lägenheten. Deras standard var minst ett rum med kokvrå och jag hade ett rum med kokskåp, säger Jasmin Mahmutovic och fortsätter:

– Det var det vi "failade" på då.

Det finns flera krav från Migrationsverket som man måste uppfylla för att ens partner ska kunna få uppehållstillstånd i Sverige. Bland annat ska man ha en kontinuerlig inkomst och ens bostad ska vara på en viss nivå.

Enligt Irene Sokolow på Migrationsverket kan det vara flera faktorer som spelar in i hur ett beslut har tagits och hon kan inte uttala sig om det enskilda fallet.

– Det finns ett försörjningskrav och ett krav på hur bostaden är utformad. När det gäller bostaden görs det alltid en bedömning utifrån omständigheterna som finns i det specifika fallet, säger Irene Sokolow och fortsätter:

– Huvudregeln är att bostaden ska vara av lämplig storlek för de som ska bo i den. En bostad för två vuxna utan barn ska ha minst ett rum och kök eller kokvrå. Har man barn som ska bo i bostaden ska den ha flera rum.

Varför gäller just de här reglerna?

– Några närmare detaljer finns inte, det är ytterst domstolarna som får ta ställning till det här, förklarar Irene Sokolow.

Trots att han fått avlag går Jasmin Mahmutovic vidare. Han har överklagat avslaget och hoppas nu på ett nytt positivt besked.

– Chanserna ser bra ut. Jag gick intensivt ut och sökte efter en ny lägenhet och hittade en efter bara en vecka. Så det har löst sig med nytt boende, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".