En björnfamilj. Foto: Länsstyrelsen i Värmland.
Här har hela björnfamiljen fastnat på bild. Foto: Länsstyrelsen i Värmland.

Nu ska nivåer för varg och björn bestämmas

1:35 min

Naturvårdsverket har inlett en översyn av lägstanivåerna på rovdjur. Det vill säga hur många djur som ska finnas för att arterna ska kunna överleva.

Enligt Naturvårdsverket är länsvisa miniminivåer för rovdjur allt annat än optimalt, bland annat för att det kan göra det svårt att uppfylla vissa politiska mål som rör rovdjursbeståndet i Sverige. Ett sådant mål är ökad spridning av rovdjur och minskade koncentrationer av varg.

Med anledning av det har Naturvårdsverket uppmanat regeringen att ta bort kravet på länsvisa miniminivåer, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande. Både länsstyrelser och jägareförbund vill att man istället ska sprida ut nivåerna i tre stora samverkansområden i landet. Går det igenom är arbetet med länsnivåer bortkastat.

– Frågan är om den här processen är onödig eftersom en ny regering kan ändra förutsättningarna, säger Gunnar Glöersen som är ansvarig för rovdjursfrågor hos Svenska Jägareförbundet i Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".