Nextjet i konkurs - flygen från Karlstad stoppas

2:48 min

Flygbolaget Nextjet som flyger trafiken mellan Karlstad flygplats och Stockholm Arlanda går i konkurs.

Nextjet AB och Nextjet Sverige AB har ställt in samtliga flygningar från och med klockan 13:00. Idag skulle Nextjet ha flugit klockan fyra och halvåtta från Karlstad flygplats men de flygningarna är alltså inställda.

– Chockad och överraskad. Det är oerhört tråkigt för Värmland att Stockholmstrafiken försvinner. Det är en stor del av vår passagerarvolym det handlar om, cirka en tredjedel av vår totala volym handlar det om (Knappt 30 000 reser på sträckan årligen), säger Hans Wennerholm, flygplatschef på Karlstad Airport.

Enligt Hans Wennerholm har Next Jet skulder på cirka 700 000 kronor till Karlstad Airport.

– Nu är det en konkursansökan inlämnad och det är upp till konkursförvaltaren att hantera detta.

Var du beredd på det här beskedet?

– Nej, det var jag inte. För bara några veckor sedan träffade jag ledningen för Next Jet och det fanns inga tecken på att en konkurs var på gång.

Vad händer med resenärerna som skulle ha flugit under eftermiddagen eller den närmaste tiden?

– Det är bara att beklaga, men det är flygbolaget som har ansvar för passagerarna, säger Hans Wennerholm.  

Arbetet med att hitta ett annat flygbolag som kan trafikera linjen Karlstad-Stockholm har inletts.

Nextjet är Sveriges största regionala flygbolag, med Stockholm-Arlanda som huvudflygplats. Linjenätet inkluderar 21 orter, de flesta i Sverige, men även i Danmark, Finland och Norge. Från Karlstad har man haft 18 avgångar i veckan till Arlanda.

– Det är djupt beklagligt att styrelsen tvingats ta detta beslut. Speciellt för våra passagerare som direkt drabbas av detta och för vår personal, men också för våra leverantörer och samarbetspartners. Vi har gjort allt som står i vår makt för att hitta en lösning, men tyvärr inte lyckats, skriver Nextjets VD Magnus Ivarsson i ett pressmeddelande.

Den som har en bokad resa rekommenderas att ta kontakt med sin resebyrå eller kortutgivare. Nextjets kundtjänst kommer att hålla stängt, skriver man i pressmeddelandet.