Ett papper som fastnat i en byggställning. Foto: Åsa Gravander.
Vid det utbrunna HVB-hemmet hittades flera sekretessbelagda papper. Foto: Åsa Gravander.

Hammarö kommun JO-anmäls igen

1:26 min

Anette Asp och hennes två barns personnummer fanns på de papper som hittades vid det utbrunna HVB-hemmet på Skoghall. Nu har hon också JO-anmält kommunen.

Det var i april som privatpersoner hittade sekretessbelagda papper från öppenvården, som hade sina lokaler i det utbrunna HVB-hemmet. En av personerna som hittade pappren anmälde händelsen till Justitieombudsmannen, JO. Men JO valde att inte vidta åtgärder eftersom Hammarö kommun själv gjort en Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Men Anette Asp tyckte inte att det var en tillräckligt bra motivering, därför lämnade hon i dagarna in en ny anmälan till JO.

– Jag ville göra det för jag kände att kommunen har gjort fel mot oss och alla som är drabbade. Så jag kände att nu måste det hända något, säger hon till P4 Värmland.

Socialchef Per Söderberg säger att han i grunden tycker att det är bra att kommunen utreds.

– Jag tycker att det är av godo att även JO gör en utredning. När saker och ting händer i vår verksamhet som inte är enligt önskemål eller vad vi planerar för så vill vi korrigera vårt arbete så att det inte upprepas. Så också i det här fallet, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista