Människor i en föreläsningslokal. Foto: Alva Persson/Sveriges Radio.
1 av 2
Toleransprojektet Resan permanentas. Foto: Alva Persson/Sveriges Radio.
Kent Gustavsson. Foto: Alva Persson/Sveriges Radio.
2 av 2
Kent Gustavsson, lärare vid Sannerudsskolan. Foto: Alva Persson/Sveriges Radio.

Toleransprojekt på Sannerundsskolan blir permanent

2:33 min

Toleransprojektet Resan på Sannerundskolan i Kil går ut på att minska fördomar mellan olika grupper av elever. Nu blir projektet permanent.

I tre år har man i Kil arbetat med ett toleransprojekt som heter Resan, ett projekt som går ut på att skapa en större tolerans och minska fördomarna mellan olika grupper av elever. Caroline Kindberg går i niondeklass på Sannerudsskolan och är en av eleverna som deltagit i projektet.

 – Öppenhet och att inte döma så fort är en av de största sakerna jag lärt mig, säger Caroline Kindberg.

I projektet så har eleverna bland annat så har man rest till koncentrationsläger i Polen tillsammans.

 – Det var tung och se allting men samtidigt lärorikt. Och det är någonting jag kommer ta med mig hela livet och jag hoppas få föra över mina tankar och erfarenheter till barn eller andra medmänniskor, säger eleven Indra Lundell.

Projektet har tidigare varit tillfälligt men nu har kommunen beslutat göra Resan till ett permanent.

 – Vi är jätteövertygade om att ett sådant här långsiktigt arbete, ja då kan det på riktigt ge någonting. Det är nog först när vi gör det låpngsiktiga arbetet som det går att hitta människan bakom de fördomarna som man sätter som etikett på vissa, säger Kent Gustavsson som arbetar som lärare på Sannerudsskolan.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista