En människa smörjer in solkräm på en benet. Foto: Berit Roald/TT.
1 av 2
Foto: Berit Roald/TT.
Anita Skoogh och Marie Sundin. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Anita Skoogh, hudsjuksköterska på Landstinget, och Marie Sundin, HR-specialist på barn- och ungdomsförvaltningen på Karlstads kommun. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Kampanj ska få förskolepersonal att skydda sig mot solen

1:22 min

Karlstads kommun ihop med landstinget riktar nu en kampanj om solskydd särskilt till personalen inom barnomsorgen. 
– Det finns en arbetsmiljörisk, säger hudsjuksköterskan Anita Skoogh.

Under veckan är det europeiska melanomveckan, en vecka för att uppmärksamma och upplysa om malignt melanom. I Karlstad har barn- och ungdomsförvaltningen, tillsammans med Landstinget i Värmland, valt att göra en informationskampanj till alla anställda inom förskola och fritidshem om vikten av att skydda sig mot solen vid utevistelser med barnen.

– Vi är väldigt bra på att skydda barnen, men nu vill vi rikta fokus på våra pedagoger, säger Maria Sundin, HR-specialist på barn- och ungdomsförvaltningen.

Och Anita Skoogh, som är hudsjuksköterska vid Landstinget i Värmland, berättar att det pågår ett arbete för att klassa solen som en arbetsmiljörisk för dem som arbetar mycket utomhus.

– Vi ser att personer som har ett arbete där man måste vara utomhus på dagen är överrepresenterade bland dem som söker hos oss och har problem, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".