Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Sparkad sköterska försökte stjäla mediciner

2:11 min

En avskedad sjuksköterska på Centralsjukhuset i Karlstad har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

Anmälan till IVO skickade landstinget in efter att sköterskan polisanmälts för att ha försökt komma över mediciner.

– Kan man befara att vederbörande kan utgöra ett hot mot patientsäkerheten under vissa omständigheter, då har vi en skyldighet att göra en anmälan, säger Clas Lundgren, chefsläkare inom Landstinget i Värmland.

IVO ska nu utreda och bedöma om ärendet ska lämnas vidare till Sjukvårdens hälso- och ansvarsnämnd. Kritik därifrån kan innebära att sköterskan blir av med legitimationen eller får prövotid under en period.

Sjuksköterskan fick sluta sin anställning i höstas, enligt Clas Lundgren även då efter oegentligheter kring läkemedelshantering. Senare återkom hon till jobbet, klädde sig i sköterskekläder, gick in på en annan avdelning och försökte komma över mediciner. Hur kvinnan kunde komma tillbaka och framstå som anställd igen har Clas Lundgren ingen förklaring till.

– Det kommer utredningen visa, säger Clas Lundgren. Det pågår ju en polisutredning som vi sannolikt kommer att ta del av.

Vad gör ni för åtgärder i allmänhet när folk slutar för att man inte ska kunna komma tillbaka och uppge sig jobba där igen?

– Sedvanliga legitimationskort tas ju givetvis bort, säger Clas Lundgren.

Har det gjorts i det här fallet?

– Har inga uppgifter om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista