Flaggor. Foto: Audun Braastad/TT.
17-maj-tåg på Karl Johans gate i Oslo. Foto: Audun Braastad/TT.

Norska NRK anklagas för strejkbryteri

1:39 min

Norska public servicebolaget NRK anklagas för strejkbryteri. Sedan i tisdags strejkar 1 700 journalister vid NRK men trots det genomförs i dag sändningar från nationaldagsfirandet.

Den norska kungafamiljen hälsas med jubel och fanfarer när de kommer ut på slottsbalkongen och vinkar till det folket som samlats i Oslo. Bilderna visas i NRK:s nationaldagssändning och det är den här det blivit bråk om.

Sedan i tisdags så strejkar 1 700 journalister vid NRK för ett nytt löneavtal. Trots det har NRK valt att genomföra sändningar från nationaldagsfirandet med personal som inte är uttagna i strejk.

– Det är strejkbryteri att beordra ut annan personal att genomför sändningarna och våra medlemmar känner sig provocerade säger Richard Aune, ordförande för de strejkande journalisterna på NRK till norska Aftenposten.

Ledningen för NRK avvisar anklagelserna om strejkbryteri och menar personal som inte är uttagna i strejk måste få arbeta som vanligt. I det starkt nationalistiska Norge är sändningarna 17 maj normalt mycket påkostade och täcker in firandet i hela landet. Årets sändningar begränsas på grund av strejken till firandet i Oslo där tusentals människor samlas längs Karl Johan med flaggor och folkdräkter och nationalsång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista