Stötdämpande golv kan minska fallskador

1:58 min

Stötdämpande golv kan minska skadorna vid fall med 60 procent. Det visar forskning från Karlstad universitet.

Det är forskaren Johanna Gustavsson som jämfört risken att drabbas av skada beroende på om man faller på ett dämpande eller hårt underlag.

 – Det vi kan se är att risken för skada verkar minska med lite drygt hälften när man ramlar på ett dämpande underlag jämfört med ett vanligt golv, säger Johanna Gustavsson, forskare på Centrum för personsäkerhet på Karlstad universitet.

Trots att fallskador är vanligt, framför allt hos äldre, finns det i nuläget inga förebyggande metoder som visat på en varaktig minskning av fallskador.

 – Då är det värdefullt att komma fram till ett sätt som det går att förebygga på och då verkar de häör golven vara en framkomlig väg, säger Johanna Gustavsson. 

Men ett mjukare golv medför också nackdelar. Personalen ute på vårdboenden som har testat golvet tyckte att det mjukare golvet var trögare och gjorde det svårare att dra hjälpmedel på golvet.

Riktigt än kan vi inte se stötdämpande golv ute på alla vårdboenden och Johanna Gustavsson menar att det i så fall krävs en produktutveckling. Men att det inte är helt omöjligt i framtiden. 

Försök med dämpande golv har gjorts, och med lyckosamt resultat. P4 Värmland har tidigare uppmärksammat ett sådant försök på äldreboendet Salla i Sunne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista