En hand på en lagbok från 2018. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Hazel Svensson. Foto: Robert Ojala/Seriges Radio.
2 av 2
Hazel Svensson, styrelseledamot i RFSL Värmland. Foto: Robert Ojala/Seriges Radio.

Transpersoner inkluderas i ny lagstiftning

1:36 min

Nyligen fattade riksdagen beslut om att inkludera transpersoner i lagstiftningen om bland annat hets mot folkgrupp, ett beslut som välkomnas av RFSL Värmland.

– Det är oerhört viktigt. Blev du utsatt tidigare som transperson, då kanske personen som gjorde det blev åtalad för hets mot folkgrupp mot homosexuella. Det blir nästan en dubbel stigmatisering, säger Hazel Svensson, styrelseledamot i RFSL Värmland.

Det är förutom hets mot folkgrupp även diskrimineringslagstiftningen som nu omfattar transpersoner, eller "personer med könsöverskridande identitet", som det uttrycks. Men även om lagen är efterlängtad från intresseorganisationen RFSL, finns det kritik mot begreppen som används.

– Man använder begreppet könsöverskridande identitet, man definierar gruppen efter normbrytandet - något man inte gör med någon annan grupp i hatbrottslagstiftningen, säger Hazel Svensson, som hellre hade sett att orden "könsuttryck" och "könsidentitet" hade använts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista