Valet 2018 i Värmlands län

Sture vill stoppa tågen i Oleby - kräver folkomröstning

1:36 min

Sture Arnesson, Olebybo och före detta riksdagsledamot för vänsterpartiet, vill ha en folkomröstning om tågstopp i Oleby. Nu har han lämnat in över 1000 namnunderskrifter till Torsby kommun.

Och Sture Arnesson är överväldigad över att frågan väckt så mycket engagemang.

– Dels av Olebyborna som står för en tredjedel av underskrifterna men sedan, det som gör att jag tror på det här, det är ju när folk inne i Torsby och övriga delar av kommunen säger att, jamen det är klart att tåget ska stanna där, säger Sture Arnesson.

Det som Sture Arnesson vill att Torsbyborna ska folkomrösta om är att kommunen ska ta ställning för ett stopp i Oleby, gentemot Region Värmland och Värmlandstrafik. Ann-Katrin Järåsen, kommunalråd Torsby kommun, välkomnar namnunderskrifterna men tror inte på en folkomröstning i frågan.

– En folkomröstning kostar dels pengar och dels är det ju så att vi inte råder över frågan, utan det är kollektivtrafiknämnden i Region Värmland och Värmlandstrafik som råder över den frågan, säger Ann-Katrin Järåsen.

Hon fortsätter berätta att hon tror att alla partier är överrens om att de kan lämna in en intresseanmälan kring att det vore bra om det blev ett stopp i Oleby.

– Om det är 1000 personer som skrivit på så ju det ett tydligt bevis på att man ändå är intresserad av att få till det här stoppet, säger Ann-Katrin Järåsen, socialdemokratiskt kommunalråd i Torsby kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista