VALTEMA: LANDSBYGD

Bibbi hoppas på lagändring – vill sälja äpplevin i gårdsbutik

4:52 min

Riksdagen vill öppna upp för alkoholförsäljning i gårdsbutiker. 
– Det vore bra för landsbygden och måltidsturismen, säger dryckesproducenten Bibbi Kringlund i Västra Ämtervik.

Det var i början av maj som en majoritet i riksdagen uppmanade regeringen att ta bort förbudet mot gårdsförsäljning. Tanken är att man ska få sälja dryck som man själv tillverkat. 

– Om det går igenom skulle det vara fantastiskt för vår verksamhet. Det skulle vara helt i linje med vad vi planerat för, säger Bibbi Kringlund.

Hon är sommelier, kock och matkreatör och driver företaget Kulinarika. Om en vecka öppnar hon och maken sin nybyggda storsatsning på restaurang, gårdsbutik och kurser hemma på gården i Västra Ämtervik. I sommar kommer de ha 15 personer på lönelistan.

I det nybyggda huset vid sjön ska de även producera och förädla olika äppleprodukter som öl, cider och mousserande vin - både med och utan alkohol. 

– Det är ganska stor skillnad ju om man kan köpa produkten här direkt efter att vi berättat om produktionen och hantverket. Och det är en kortare transportsträcka än om man ska till Systembolaget. 

Men det finns delade meningar om det ska göras ett undantag från Systembolagets monopol.

Under fredagen sänds en debatt mellan S och M om huruvida alkohol ska få säljas i gårdsbutiker.

En majoritet i riksdagen, de borgerliga partierna med stöd från SD, var för en legalisering medan S, V och MP var emot. Det finns en oro att det ska konsumeras mer alkohol. 

– Det tror inte jag. Det jag kan se av 20 års erfarenhet är att det finns en tydlig koppling mellan kunskap om produktion och användande. Det tenderar att bli mindre drickande om man vet mer om vad man dricker. 

Bibbi Kringlund har tidigare arbetat för Hushållningssällskapet med att få igång dryckesproduktion i länet. 

– För några år sen fanns inte en enda dryckesproducent förutom Torfolks gård som gjorde saft. Nu finns minst elva ölbryggare och vad gäller äpple finns ett stort intresse och mycket är i sin linda. Det är så det blir med ringar på vattnet. Det växer.  

Bibbi Kringlund är säker på att en legalisering skulle gynna landsbygden och dess dryckesproducenter. 

– Det är bra för måltidsturismen och ökar attraktionen för länet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista