Mikael Dahlqvist (S) och Christian Holm Barenfeld (M). Foto: Sveriges Radio.
Mikael Dahlqvist (S) vill inte tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Christian Holm Barenfeld (M) säger ja. Foto: Sveriges Radio.
VALTEMA: LANDSBYGDEN

Debatt om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol

6:46 min

Nyligen uppmanade en majoritet i riksdagen regeringen att öppna upp för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. De borgerliga partierna tillsammans med SD är för. S, V och MP är emot.

P4 Värmland har träffat matochvin-företagaren Bibbi Kringlund i Västra Ämtervik som bland annat tillverkar cider och vin. Hon hoppas på att regeringen ska legalisera gårdsförsäljning - för då skulle hon kunna sälja sina drycker i sin gårdsbutik och inte bara på systembolaget.

Men idag är det alltså förbjudet och frågan är om man ska släppa på detta förbund. I P4 Värmland möttes en förespråkare för och en emot i en debatt.

Mikael Dahlqvist (S) är emot. Det här är hans huvudargument:

– Vi vet att Systembolagets detaljmonopol kommer att upphävas om vi tillåter gårdsförsäljning. EU-kommission har sagt att den kommer att häva vår rätt om alkoholmonopol om vi tillåter gårdsförsäljning. 

Christian Holm Barelfeld (M) är för. Hans argument för en uppluckring av lagen lyder följande:

– Det går att kombinera en begränsad alkoholförsäljning med ett fortsatt alkoholmonopol. Finland och Norge har liknande lagstiftning. Varför skulle Sverige gå under och folket supa ihjäl sig om Sverige får samma system som i alla andra EU-länder.

Hör riksdagsmännen debattera mer i ämnet i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista