Rallycrossbilar. Foto: Ned Alley/TT (Arkivbild)
1 av 2
2020 ska alla rallycrossbilar i VM vara eldrivna. Foto: Ned Alley/TT. (Arkivbild)
Peter Hedström. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Peter Hedström tror att satsningen på elbilar kommer att bli bra på sikt. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.

Fans skeptiska till eldrivna rallycrossbilar

4:45 min

Internationella bilsportsförbundet vill att VM i rallycross från och med 2020 ska köras med elbilar. Ett besked som har upprört fans över hela världen och många hotar nu med att överge sporten när det karakteristiska ljudet och doften försvinner.

Bland elbilsförespråkarna finns bland annat storstjärnan Petter Solberg som menar att detta är framtiden. Peter Hedström i Torsby, som just nu ligger på en fjärdeplats i EM och en delad andraplats i RallyX Nordic tycker såhär:

– Det är både positivt och negativt. I framtiden tror jag det kommer att bli bra, men just nu är det många som är upprörda. Det är nog något vi måste igenom, säger Peter Hedström.

Men många fans menar att avsaknaden av ljudet och lukt kommer att förstöra sporten och de hotar med att överge sporten. Vad tror du om det?

– Jag tror nog att det är en omställningsfråga. Det kommer att bli bättre och bättre och folk kommer att bli vana. En fördel är ju att det kan bli lite häftigare arenaevenemang där vi skulle kunna köra i stan på kvällar. Det är ju något vi saknar.

Christer Jönsson är tävlingsledare för Finnskoga MK:

– Vi vet inte riktigt vad det blir för krav på oss. Den informationen har ju ännu inte kommit ut. För själva arrangemanget tror jag inte att det kommer att bli så stor skillnad. Jag har sett att många är negativa men de stora stjärnorna har ju krävt fabriksuppbackning för att de ska köra och fabriksteamen vill ju bara vara med om det finns elbilar - antingen plockar vi bort stjärnorna eller så sätter vi dem i elbilar, säger Christer Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".