Marianne Utterdahl,(sjukvårdspartiet), ordförande i primärvårds- och psykiatriutskottet i landstingsstyrelsen.
1 av 2
Marianne Utterdahl,(sjukvårdspartiet), ordförande i primärvårds- och psykiatriutskottet i landstingsstyrelsen. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges radio P4 Värmland
Christina Wahrolin (S)
2 av 2
Christina Wahrolin (S). Foto: Gustav Jacobson / P4 Värmland.

Efter kritiken - massutredningarna ska granskas

3:40 min

P4 Värmlands granskning av hur det gått till när hundratals barn fått diagnoser av privata utredningsbolag I kökortningsprojekt har väckt politisk debatt i landstingsfullmäktige. Nu utlovar landstingsrådet en utredning.

För att korta köerna till barn och ungdomspsykiatrin i Värmland har landstinget genomfört massutredningar där över 700 barn och ungdomar utretts och då fått diagnoser som ADHD av privata utredningsbolag.

Efter P4 Värmlands granskning har kritiken mot massutredningarna varit omfattande och flera föräldrar och barn har krävt att diagnoserna som ställts ska dras tillbaka.

Under landstingsfullmäktige på tisdagen debatterades frågan och oppositionen kräver att hela vårdkedjan av psykisk ohälsa måste granskas.

 – Nu måste vi göra en genomgripande analys över vilka behov av stöd, vård och insatser som behöver göras, säger Christina Wahrolin (S).

Den politiska majoriteten i landstinget säger att de tar kritiken på största allvar och enligt landstingsrådet Marianne Utterdahl ska saken utredas:

 – Vi får titta på det här nu och se, har det skett stora fel eller inte, och i så fall vad kan vi göra åt det, säger Marianne Utterdahl (SiV).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".