Ann-Charlotte Sundqvist, hundförere hos polisen i Örebro, kör premiärturen med nya specialbåten.
1 av 4
Ann-Charlotte Sundqvist, hundförare hos polisen i Örebro, kör premiärturen med nya specialbåten. Foto: Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio.
Dags för första turen på Norasjön i nya båten.
2 av 4
Dags för första turen på Norasjön i nya båten. Foto: Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio.
Första hund ut i nya båten var unghunden Sessan, som ska bli kriminalsökhud, med var också husse, polisen Marrti Källmalm.
3 av 4
Första hund ut i nya båten var unghunden Sessan, som ska bli kriminalsökhud, med var också husse, polisen Marrti Källmalm. Foto: Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio.
Den nya specialdesignade båten där hundar kan jobba lades i vattnet på tisdagen.
4 av 4
Den nya specialdesignade båten där hundar kan jobba lades i vattnet på tisdagen. Foto: Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio.

Äntligen är specialbåten för vattensök på plats

4:48 min

Som sista region i landet har nu även polisregion Bergslagen, där Värmland ingår, fått en specialbåt där kriminalsökhundarna kan göra vattensök, det vill säga leta efter drunknade.

Ann-Charlotte Sundkvist är en av de två poliser i regionen som har en kriminalsökhund som jobbar med vattensök, och hon säger äntligen.

– Ja det får vi verkligen säga, äntligen, nu har vi den sjösatt och klar.

Hur länge har ni väntat?

– I sin helhet är det väl upp emot fem år, men nu är den där den ska vara, i sjön.

Det behövs cirka 150-200 träningstimmar för att få en duktig vattesökshund. Tidigare har hundarna i regionen tränat en eller max två veckor på vatten, så nu ser hundförarna fram emot betydligt mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista