Isabel Persson. Foto Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
Isabel Persson, kvinnofridssamordnare på Länsstyrelsen i Värmland. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.

Länsstyrelsen: Viktigt ställa frågor till könsstympade

1:27 min

Ett värmländskt projekt mot könsstympning har fått positiva effekter.

Kvinnokliniken på Centralsjukhuset i Karlstad har fått in allt fler ärenden av könsstympade flickor och kvinnor, vilket länsstyrelsen i Värmland ser positivt på.

Isabel Persson som är länsstyrelsens kvinnofridssamordnare tror nämligen att ökningen beror på den handbok om könsstympning på olika språk som de tagit fram i ett samarbete med hälso- och sjukvården, socialtjänst och elevhälsan:

- Det innebär att det som vi ville med handboken, att fler skulle fråga och att fler skulle uppmärksamma de här flickorna och kvinnorna har gett resultat. Att de faktiskt gör det!

På kvinnokliniken erbjuds de könsstympade kvinnorna öppningsoperationer, vilket har utförts flera gånger i Värmland.

- Vi har sett att det kommit fler personer till Centralsjukhuset för att få hjälp, och det tycker vi är bra - att man vågar och känner sig trygg med att uppsöka sjukvården.

Enligt Socialstyrelsens beräkningar skulle ungefär ett tusen flickor och kvinnor i Värmland kunna vara könsstympade idag. Öppningsoperationer kan öka deras livskvalitet betydligt, berättar Isabel Persson:

-  Det är ett stort lidande att vara ihopsydd och de slipper en stor del av lidandet. Man kan aldrig få tillbaks allt helt och fullt, men det underlättar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".