En lagbok och en domarklubba. Foto: Anders Wiklund/TT.
Foto: Anders Wiklund/TT.

Jävig ledamot får kritik av JO

1:43 min

Justitieombudsmannen ger allvarlig kritik till en särskild ledamot vid förvaltningsrätten i Karlstad. Ledamoten var med och avgjorde i ett mål han tidigare varit delaktig i.

Ledamoten var med och dömde i ett mål om laglighetsprövning gällande verksamheterna på Sätterstrand på Hammarö. Tidigare har han varit juridisk konsult åt kommunen i samma ärende.

Ledamoten berättade inte att han tidigare haft en roll i ärendet och med anledning av det ger JO allvarlig kritik.

– Om man som domare känner till en omständlighet som kan tänkas utgöra jäv mot en själv så är man skyldig att föra upp den på bordet så den får avhandlas, säger Elin Ruthström, handläggare i ärendet på JO, och fortsätter:

– I det här fallet gav ledamoten inte till känna att han tidigare hade varit inblandad i saken. Då kom det aldrig under prövning och för det har han fått allvarlig kritik av JO.

Ledamoten får alltså inte kritik på grund av jäv utan för att han inte berättat om tidigare omständigheter i ärendet.

– Det man ska titta på i frågan om man kan antas vara jävig eller inte är hur det ser ut utåt sett. Alltså om parterna eller allmänheten får reda på att man tidigare varit inblandad för den ena partens räkning, i det här fallet kommunen, och sedan är med och avgör ärendet, hur ser det ut? säger Elin Ruthström.

Ledamoten, som har varit verksam i flera värmländska kommuner, säger att han inte läst JO:s beslut och inte vill kommentera det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista