Riksdasgledamöterna Lars mejern Larsson (S), Christian Holm Barenfeldt (M) och Runar Filper
Riksdasgledamöterna Lars mejern Larsson (S), Christian Holm Barenfeldt (M) och Runar Filper Foto: P4 Värmland
VALTEMA INTEGRATION

Debatt: Hur ska fler utrikesfödda få jobb?

8:51 min

Är du född i ett annat land är sannolikheten mycket större att du inte har jobb. Arbetslösheten bland utrikesfödda i Värmland var 26,4 procent i maj medan den hos inrikes födda var 3,8 procent.

Hur vill de politiska partierna minska skillnaden?

Ämnet debatterades idag i P4 Värmland mellan riksdagsledamöterna Christian Holm Barenfeldt (M) och Lars Mejern Larsson (S).

- Jag måste erkänna att vi har tagit för lätt på integrationspolitiken och nyanlända måste in i arbete, sa Lars Mejern Larsson (S), som ändå påpekade att läget förbättrats den senaste tiden:

- Åtta av tio nya jobb tillsattes med utrikesfödda förra året, och sysselsättningen bland utrikesfödda kvinnor där vi har den största utmaningen är ändå högre än bland kvinnor i Europa, säger Lars Mejern Larsson (S).

Moderaternas förslag för att få fler nyanlända och utrikesfödda i arbete är ett bidragstak, integrationsplikt där bidragen är beroende av hur väl man lyckas med integreringen och så kallade inträdesjobb.

- Det är en ny anställningsform, en lärlingsanställning med arbete 70 procent och utbildning 30 procent, berättade Christian Holm Barenfeldt (M).

Sverigedemokraterna har inga förslag på åtgärder för att få just gruppen nyanlända i arbete.

- Vi tror inte på gräddfiler med speciallösningar på migranter. De som står längst från arbetsmarknaden är dem det satsas på idag. Vi vill göra generella satsningar som gynnar de som står närmst arbetsmarknaden - oavsett ålder, kön och etnicitet, sa Runar Filper (SD)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".