Två unga män
Riksdagsledamöterna Pål Jonsson (M) och Håkan Svenneling (V) debatterade hedersbrott i P4 Värmland Foto: P4 Värmland
VALTEMA INTEGRATION

Moderaterna vill förbjuda moralpoliser

7:45 min

Moderaterna vill se en ny brottsrubricering mot så kallade moralpoliser. Vänsterpartiet anser att den lagstiftning som redan finns räcker. Riksdagsledamöterna Pål Jonsson (M) och Håkan Svenneling (V) debatterade frågan.

- De personer som återkommande gör påtryckningar eller tvång mot tjejer i hederns namn ska kunna få upp till tre års fängelse, och vi vill införa möjligheter för polisen att utfärda tillträdesförbud för personer som återkommande trakasserar eller förföljer unga kvinnor, säger Pål Jonsson (M)

Den nya brottsrubriceringen föreslås heta "olaga frihetsbegränsning". Men Vänsterpartiet anser att det är fel väg att gå:

- Jag tror inte vi behöver fler brottsrubriceringar i Sverige. Problemet är redan olagligt, utan vi behöver snarare utvidga de brottskoder vi har, till exempel att man utökar "grov kvinnofridskränkning" så att det omfattar frågor som handlar om heder, säger Håkan Svenneling (V).

Båda är överens om att problemet med självutnämnda moralpoliser och hedersförtryck behöver kartläggas bättre, men kritiserar varandras partiers hantering av frågan:

- Man springer efter lättare poänger, anser Håkan Svenneling (V).

- Jag förstår inte hur ett feministiskt parti kan ha problem med våra förslag, kontrade Pål Jonsson (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".