Kari Langöen och hunden Bonnie. Foto: Gustav Jacobson/Sveriges Radio.
Kari Langöen och hunden Bonnie. Foto: Gustav Jacobson/Sveriges Radio.

Viktigt att tänka på som hundägare under sommaren

5:34 min

Mellan den 1 mars och den 20 augusti så måste man ha sin hund kopplad när man är ute i naturen. Men länsstyrelsen beviljar dispens till bland annat hundklubbar och polisen.

Detta tillstånd säger att man får i regi av sin klubb eller verksamhet utföra träning, tävling och prov med lös hund. Men denna dispens innebär också en rad skyldigheter för hundägare.

– Mellan den första mars och den tjugonde augusti så ska hunden vara som om den vore kopplad. Det gäller alla hundar. Sedan är det jaktförordningen som styr när olika jakthundar får jaga vilt. Vi som inte har jakthundar, ska ha hunden som om den vore kopplad i princip året om, säger Kari Langöen som är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Värmland.

Kari Langöen berättar vidare att man som hundägare ska ha tillsyn på sin hund, ha koll på vad den gör i skogen. Däremot så ger länsstyrelsen  tillstånd till olika myndigheter som till polisen, att man får träna sina hundar under den här tiden. Men även Brukshundsklubben och Kennelklubben kan i sin tur kan bevilja tillstånd vidare till sina klubbar. Men det finns krav om man ska träna lös hund under den här perioden.

– Man får ju ta hänsyn så klart. Och sedan gäller det att man har tjänstetecken på sig och att man har pratat igenom vad man ska träna. Är det verkligen nödvändigt att träna med hunden långt ifrån sig under den här tiden på året. Man kan ju störa djur även om man inte har en hund som springer direkt och äter upp ett rådjur. Jag tycker att man ska tänka till rejält innan man tränar med lös hund under den här tiden på året, säger Kari Langöen, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".