Professor Kristina Sundell på Göteborgs Universitet
1 av 2
Professor Kristina Sundell på Göteborgs Universitet Foto: Tomas Tengby
Eldans badplats, Svanskog
2 av 2
Foto: Helena Ehrencrona

Vattenloppor orsakar badklåda

3:01 min

Flera kommuner går ut och varnar för vattenloppor eller cerkarier som det egentligen heter. Anledningen är att de kan ge utslag och klåda efter bad.

Bland annat Arvika kommun har varnat för vattenloppor i Klässbol. Det riktiga namnet på det som ibland kallas för vattenloppor är cerkarier. Det är en parasit som vanligtvis drabbar fåglar.

Parasiter har olika stadier under sitt liv och olika värddjur i de olika stadierna. Så även denna. Den börjar utvecklas i en sötvattenmussla. Och i musslan utvecklas larven sedan vidare till nästa larvstadium. Det är det som vi kallar för cerkarier eller vattenloppor.

 – De här cerkarierna släpps ut ifrån snäckorna och ska sedan försöka hitta en fågel att ta sig in i för att sedan utvecklas till masken som ska leva vidare i fågeln, säger Kristina Sundell, professor i zoofysiologi på Göteborgs Universitet.

Men ibland tar larven fel och missbedömmer en badande människa för en fågel och biter sig därför fast och under huden på människan. 

 – Sedan inser de att dem har kommit fel och då dör de ganska fort. Men då har de redan orsakat ett bett eller ett sår på huden, säger Kristina Sundell.
 
Bett som masklarven orsakar när de missbedömmer en människa för en fågel liknar myggbett, kliar och ger utslag. Men de är inte farliga.

 – Det kan vara otrevligt och klia. Några enstaka människor kan vara alergiska och reagera med en allergisk reaktion men oftast så är det i princip som ett myggbett, säger Kristina Sundell.
 
Ofta är det barn som drabbas av badklådan eftersom de precis som snäckorna helst håller till i lite grundare varmare vatten. Så det man kan göra för att undvika klådan är att hålla utkik efter snäckor och om det går kanske bada i djupare vatten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".