Måns Bagge. Foto: Sara Johansson/Sverigesradio.
Måns Bagge är en av dem som är med och fiskar Foto: Sara Johansson/Sverigesradio.

SLU provfiskar i Vänern

6:49 min

Igår drog SLU, Sveriges lantbruks universitet, igång provfisken i Vänern. Det kommer att pågå en bit in i augusti, och det finns en rad olika anledningar till detta.

Alfred Sandström, som forskar i ämnet, säger att det är en del i återkommande övervakningar av fiskbeståndet i Vänern.

– Mycket handlar om att ta fram underlag för att reglera fisket. Men vi vill även kunna titta andra saker, till exempel på vad som händer med Vänern i samband med att man ändrat regleringen så att vattenståndets variation förändrats, säger Alfred Sandström.

Nu väntar extra mycket tester vid Klarälvens mynning. Detta på grund av att många yrkesfiskare i området under en lång tid larmat om att deras fångster minskat, något som inte skett på andra ställen i Vänern.

– Man kan säga att näringsrikedomen i det här området blivit mindre. Det gör också att det blir mindre fisk. Man har blivit bättre på att rena vattnet till exempel, säger Alfred Sandström.

Måns Bagge som har varit yrkesfiskare i många år, nu pensionär, är med och testar.

– Vi märkte för ganska längesedan att det var mindre fisk. Vi fiskar med nät, och det blir mindre och mindre. Nu går det inte ens att försörja sig i det här området, säger Måns Bagge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista