Vänern. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Vänern sedd från Bonäsudden på Hammarö. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Lågt vatten i Vänern kan innebära problem

4:15 min

Tillrinningen till Vänern minskar radikalt nu under torkan. Och om det fortsätter så kan det innebära problem för fartygen som trafikerar Vänern.

Magnus Carlson, produktionschef på statliga Vattenfall som ansvarar för regleringen av Vänern och Göta älv, säger att efter de senaste månadernas torka så börjar det nu synas på Vänerns nivå.

Vattenfall hushåller lite med det vatten som finns i Vänern, men det går inte att göra hur mycket som helst.

– Vi hushåller så mycket vi kan. Men vi har vissa begränsningar då vi måste hålla ett visst flöde i Göta älv. Vi har ju hela Göteborg som tar sitt dricksvatten från Göta älv, och är det för lite så kan det komma in saltvatten bakvägen, säger Magnus Carlson.

Om Vänerns medelvattenstånd ligger på 44,3 meter, idag ligger det på 44,18. Om torkan håller i sig så att nivån sjunker ytterligare så kan fartygen på Vänern påverkas.

– Kommer vi närmare 43,90 så finns det en risk. Då är det att djupgåendet på fartygen äventyras. Då kan det vara problem att komma in i vissa hamnar, och då måste fartygen helt enkelt minska på sina laster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista