Johan Sandström står framför ett elstängsel. Foto: Gustav Jacobson/Sverigesradio
Johan Sandström. Foto: Gustav Jacobson/Sverigesradio

Elstängsel tappar stinget i torkan

5:25 min

Elstängsel som används för inhägnad av djur tappar effekt i torkan. Problemet ligger i att jordningen inte fungerar när torkan varit så extrem.

Elstängsel som tappar stinget betyder inte bara att det blir lättare för djur att komma ut, utan även att potentiella rovdjur lättare kan ta sig in. En av de som kan påverkas när elstängsel riskerar att inte fungera som de ska när det blir för torrt är fårbonden Johan Sandström.

– En stor anledning är att jordspetten som jordar stängslen blir det torrt runt och då har de svårare att ta jordning, säger han.

För att ett rasstängsel ska vara godkänt så krävs det att det är minst 4500 volt. Och Johan Sandström har tvingats ta vissa åtgärder för att hamna över den gränsen nu när det är så torrt.

– Jordspetten ska vara i fuktig miljö. Helst i något dike eller i närheten av någon kallkälla, och ordentligt nedslagna. Och många spett också, så om det blir torrt runt ett så finns det något det är fuktigt runt.

Ett enkelt sätt att kolla jordningen är att sätta en voltmätare på tråden som går till jordspetten. Där ska du helst inte ha över 300 volt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".