Nordiska motståndsrörelsens (NMR) vid demonstrationen i centrala Göteborg. Foto: Adam Ihse/TT.
Foto: Adam Ihse/TT.

Tidigare nazist kritisk mot regeringens förslag om att förbjuda rasistiska organisationer

5:03 min

Ett förbud mot nazism, som regeringen föreslår idag, är inte rätt väg att gå för att få bukt med högerextrema grupper. Det tycker Peter Sundin, som hoppade av naziströrelsen för åtta år sen och som nu jobbar på Brottsförebyggande centrum i Värmland.

Peter Sundin, som är handläggare med fokus på våldsbejakande extremism på brottsförebyggande centrum i Värmland, gillar inte regeringens förslag om ett förbud.

– Nej det gör jag verkligen inte. Först och främst får vi väl se hur de tänker sig det här. Nu har det kommit ett förslag och det ska utredas hur man kan tänka sig det här, säger han.

Peter Sundin är övertygad om att framförallt Nordiska motståndsrörelsen, som förslaget egentligen handlar om, är beredda på det här.

– NMR har sin krigskassa, om man ska kalla det så. De är beredda att gå i krig med staten. Och de ser det här som en krigsförklaring.

Peter Sundin säger att NMR kommer att ändra sin långsiktiga plan och ändra sin propaganda, och att de kommer att se ut på ett helt annat sätt. Det är något som vi kan se i Finland där NMR ännu inte blivit helt förbjudet, trots försök till just det.

– Frågan är, vad vill man uppnå med ett förbud av en sådan här organisation? Nazism kommer inte att försvinna på grund av det här. NMR som organisation kommer att minska i antalet medlemmar. Men den mest hårdföra falangen i NMR kommer finnas kvar, säger Peter Sundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".