kvinna på parkering
Anette Andersson, fastighetschef i Landstinget i Värmland. Foto: Jonathan Borg/Sveriges Radio

Tufft hitta ny modell för parkeringsavgifter

2:24 min

Landstinget i Värmland står nu inför en diger uppgift att hitta en ny modell för parkeringskostnaderna kring Centralsjukhuset i Karlstad, efter kritik från Skatteverket.

Skatteverket har beslutat att kräva landstinget på 4,2 miljoner i extra skatt för det nuvarande systemet, som bedöms vara alltför förmånligt för de anställda. Anställda får parkera billigare eller gratis på sjukhusets parkeringsplatser, till skillnad från besökare och patienter.

Enligt Skatteverket har Landstinget Värmland underskattat värdet av att 2.000 anställda på Centralsjukhuset i Karlstad kunnat parkera billigare än allmänheten.

– Vår bedömning är att marknadspriset är noll eftersom man kan stå gratis på parkeringar runt Centralsjukhuset, säger Anette Andersson, fastighetschef på Landstinget i Värmland. Den bedömningen delar inte Skatteverket och då måste vi förhålla oss till det.

Osäkra om överklagan
Landstinget har ännu inte bestämt sig ifall de kommer att överklaga Skatteverkets beslut. Om landstinget åker på den här skattesmällen så kommer inte varje enskild anställd att drabbas, utan Skatteverket håller den här gången arbetsgivaren som ansvarig, enligt Anette Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".