Ludwig Milton med en stor pokal framför det inoffciella fotbolls-VM:ets banderoll.
Turneringsansvarige Ludwig Milton med den åtrovärda pokalen i Säffles inofficiella VM. Foto: Felix Hall/Sveriges Radio.

Fotbolls-VM i Säffle

7:10 min

40 nationer, 32 herrlag och åtta damlag, gör upp i det inofficiella fotbolls-VM:et i Säffle nu till helgen. Turneringens samtliga 68 matcher spelas på en dag.

Att fotbolls-VM i Ryssland går in i sitt absoluta slutskede den stundande helgen känner nog de flesta till. Vad nog få däremot vet är att den femte upplagan av det inofficiella fotbolls-VM:et går av stapeln imorgon på Sporthälla Idrottsplats i Säffle.

2014 fick nämligen Ludwig Milton och Jesper Karlsson en idé till ett roligt upplägg på en fotbollsturnering för kompisgäng. Varje lag i turneringen ska representera det riktiga VM:ets nationer, och sedan dess har det bara växt och i år hjälper den lokala klubben SK Sifhälla till med arrangemanget.

– Vi trodde aldrig att det skulle bli så här stort och det bara växer och det otroligt kul att det uppskattas. Folk hör av sig varje år med förfrågningar om att anmäla lag. Förhoppningsvis kan det här bli någonting för Säfflebefolkningen att känna en stolthet över, säger initiativtagare Ludwig Milton.

Det inofficiella fotbolls-VM:et har samma upplägg som det riktiga världsmästerkapet. 32 lag gör upp i åtta grupper, de två bästa lagen tar sig sedan vidare till slutspel och där följer åttondelsfinal, kvartsfinal, semifinal och final. Turneringens samtliga 68 matcher , som spelas i 1x10 minuter, spelas på tre konstgräsplaner på Sporthälla IP och kommer att pågå från åtta på morgonen till strax innan fem på eftermiddagen och det är viktigt att man efterliknar lagen från årets VM i Ryssland.

– Man får välja att representera en nation i turneringen och då gäller det att ha samma dräkter som det landet. Vi har ett pris som går till turneringens snyggaste matchdräkt. Spelarna tar detta på fullaste allvar med flaggor och ansiktsmålningar och allt vad det nu kan vara, säger Ludwig.

Vad är det för åldrar på spelarna i turneringen?

– Det är ett stort spann på åldern. De yngsta är födda 2003 och den äldsta är 67 år. Det skiljer stort i kvalité också. Vissa har inte rört en boll på tjugo år medan andra spelar så högt upp som i division ett i Sverige, förklarar Ludwig.

Vilka är favoriter att vinna?

– Det är England, de har vunnit två år tidigare och ser starka ut även i år.

Kompisgängen som kommer från många olika håll i Sverige träffas och det går inte att ta miste på engagemanget från Ludwig som inför det inofficiella VM:et har författat en inofficiell VM-bibel. Sextio sidor tjock med fakta om alla lagen, expertanalyser och olika intervjuer. Och nu ser han fram emot morgondagen då tusen besökare förväntas dyka upp på Sporthälla i Säffle.

– Det är ingen vanlig turnering som sker här i Säffle. Det är en folkfest. Jag ser fram emot bra väder, fin fotboll och bara massa glada miner, avslutar Ludwig.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".