En skkylt med texten Migrationsverket. Foto: Stina Stjernkvist/TT.
Foto: Stina Stjernkvist/TT.
Nya gymnasielagen

Kommunalråd kritisk mot Migrationsverket: "Så typiskt"

3:08 min

Migrationsverkets beslut idag att lägga den nya gymnasielagen på is kritiseras av Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S):
- Nu är det jag och en massa kommunalråd runt om i Sverige som sitter med svarte Petter, för vad ska vi säga till våra förvaltningar? Undrar han.

Migrationsverkets meddelade idag att man kommer pausa beslut gällande den nya gymnasielagen som skulle ge ensamkommande ungdomar som kom 2015 en ny chans att få stanna i Sverige. Orsaken är att två av fyra migrationsdomstolar sagt att lagen inte går att tillämpa, eftersom den är för otydlig och krockar med annan lagstiftning.

Daniel Schûtzer, socialdemokratiskt kommunalråd i Årjäng menar att beslutet sätter Sveriges kommuner på pottkanten:

-  Det blir ett jättebekymmer, för nu sitter våra handläggare på Socialförvaltningen och vet inte hur de ska hantera det här. Det är så typiskt Migrationsverket, att de inte klarar av att göra nåt och då får kommunerna bekymret.

Migrationsverket anser att de måste lägga lagstiftningen på is i väntan på Migrationsöverdomstolens vägledning, eftersom det annars skulle bli rättsosäkert för de tusentals ungdomar som sökt uppehållstillstånd i enlighet med gymnasielagen.

Och regeringen får nu hård kritik från oppositionen för att ha forcerat fram en lagstiftning som inte håller måttet.

Tror du det här kan ligga Socialdemokraterna i fatet inför valet?

- Ja, det tror jag, och det är klart att det här inte är bra. Men det finns en intention med lagen som är bra, vi har investerat jättemycket skattepengar i de här ungdomarna och vi behöver arbetskraften. Vår industri i Årjäng skriker efter den och nu får de inte ens jobba i och med detta. Det är jätteolyckligt, tycker Daniel Schützer (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".