Jessica Granbom. Foto: Erik Liljekvist/Sveriges Radio
Jessica Granbom. Foto: Erik Liljekvist/Sveriges Radio

Socialtjänsten: Känner inte igen bilden av bostadslösa ungdomar

5:21 min

Socialtjänsten i Karlstad menar att de ungdomar som söker hjälp redan har löst sin boendesituation. Samtidigt riskerar personer att hamna mellan stolarna.

– Det är ett fåtal som har vänt sig till oss på socialtjänsten sedan den nya lagstiftningen trätt i kraft, säger Jessica Granbom, avdelningschef för avdelningen för integration och försörjning på socialförvaltningen på Karlstads kommun.

Hon menar att de som sökt har ordnat en tillfällig lösning eller har boende genom Migrationsverket. Ungdomarna som berörs har ett enskilt ansvar för att lösa sin situation.

– De har gjort det tidigare innan lagen trädde i kraft, men man har också möjlighet att ansöka via socialtjänsten där vi kommer göra individuella bedömningar.

Jessica Granbom menar att socialtjänstens bild av situationen grundas på de personer som sökt hjälp hos socialtjänsten i Karlstads kommun och att det rör sig om ett tiotal. Hon menar att ingen av de är akut bostadslösa.

Oklart ansvar

Det råder oklarheter kring om det är staten eller kommunen som har ansvar för de ungdomar som berörs av den nya gymnasielagen som väntar på uppehållstillstånd. Enligt lagstiftning har de asylsökande inte rätt till logi eller boende, och Sveriges kommuner och Landsting, SKL, har beskrivit situationen som ett glapp.

– Det är den lagstifting vi har att förhålla oss till som SKL ska titta närmare på och ge tydligare direktiv kring, säger Jessica Granbom.

Hade Karlstads kommun någon beredskap för att den här lagen kunde innebära att många gymnasieelever kunde behöva tak över huvudet?

– Vi har försökt förbereda oss så gott vi kan utefter de förutsättingar vi haft men det dyker såklart upp nya frågor efterhand som vi försöker ta ställning till och lösa, säger Jessica Granbom.

Stoppade beslut

Om ungdomarna befinner sig inom en asylsökningsprocess är det Migrationsverkets ansvar att se till att de har logi och uppehälle.

– Det är en grupp som vi får försöka hantera och ta ställning till i varje enskilt fall.

Migrationsverket har stoppat de beslut som berörs av gymnasielagen eftersom två av fyra migrationsdomstolar har bedömt att det inte går att tillämpa den här lagstiftningen fullt ut. Bland annat därför att det varit problem med att styrka identitet. Stoppet kan innebära att det blir längre väntetider för de ungdomar som ansöker om uppehållstillstånd.

– De ungdomar som berörs mest är de som tidigare bedömts som papperslösa och som hittat tillfälliga lösningar. Det kommer bli tufft för de ungdomarna. Vi kommer behöva göra bedömningar från fall till fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".