män och kvinnor drar grönt tak över en ställning utomhus
I Karlstad har ett ideellt nätverk rest tält för unga, bostadslösa asylsökande. I Gävle har man löst det annorlunda när de ensamkommande fyllt 18 år. Foto: Victoria Sterner

Kollektivboende i Gävle räddar unga asylsökande från hemlöshet

4:30 min

I Gävle har man inte samma problem som Karlstad med bostadslösa ungdomar som nu bor i tält. Där stöttar kommunen ett ideellt drivet kollektivboende för asylsökande som fyllt 18 år.

Före detta värmlänningen Maud Eriksson har en 25-procentig tjänst på boendet, som öppnade i slutet av juni. Hon har tagit del av P4 Värmlands rapportering om hur ett nystartat nätverk nu rest ett tältläger för myndiga ungdomar som omfattas av gymnasielagen.

- Jag har sett att de får bo i tält i Karlstad. Jag blir förtvivlad, jag tycker det är en skam, säger Maud Eriksson.

Varken Gävle eller Karlstads kommun låter de asylsökande bo kvar på HVB-hem när de fyllt 18 år. Men för att inte riskera sin skolgång som är en förutsättning för att få söka uppehållstillstånd via den nya lagen, vågar många av ungdomarna inte flytta från kommunen. Följden har blivit att de sover runt hos kompisar, eller på gatan.

I Gävle förutsåg den ideella föreningen Asylkommitén redan i vintras att  unga vuxna som kom från Afghanistan 2015 skulle kunna bli bostadslösa. De föreslog därför ett kollektivboende där ungdomarna får klara sig själva, med stöd av volontärer som bemannar lokalerna nattetid. Frälsningsarmén lovade ställa upp med finansiering och Gävle kommun sa ja.

- Kommunens bidrag är på 800 000 kronor, och de ger också 2000 kronor i månaden till de som ställer upp som frivilliga familjehem. Så kommunen i Gävle har varit duktiga på att lyssna, tycker Maud Eriksson.

Karlstads kommun räknar med att en plats på ett HVB-hem kostar cirka 1900 kronor per dygn. Under 2017 och 2018 har kommunen fått ett extra statsbidrag på 4 miljoner kronor som skulle gå till ensamkommandes boende efter att de fyllt 18. De med utökat vårdbehov har med hjälp av dessa bidrag fått stanna på HVB-hemmen. Men att låta alla bo kvar på kommunala boenden skulle kosta ytterligare 4,7 miljoner kronor, har socialförvaltningen räknat ut. 

Lösningen med ett ideellt drivet kollektivboende som kommunen stöttar blir mycket billigare, påpekar Maud Eriksson:

- Och killarna får vara med och betala en summa för maten varje månad, de får ju sköta sig själva ganska mycket. De lagar maten och städar, vi har odlat en massa och till och med skaffat höns. Det fungerar fantastiskt bra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".