Glaskogen. Foto: Arvika kommuns bildarkiv
Glaskogen. Foto: Arkiva kommuns bildarkiv

Glava-bor upprörda över mineral-tillstånd

1:37 min

Bergstaten har gett ett brittiskt företag ensamrätt att undersöka om det finns mineraler i området kring Glava.

45 av Glavas cirka 200 invånare slöt upp på ett möte igår kväll. Alla var de upprörda över att Bergstaten beviljat ett brittiskt företag ensamrätt att undersöka om det det finns mineraler i marken.

Nu har en styrgrupp bildats för att samordna alla som vill överklaga. Britt-Marie Engström är en av de berörda:

– Infomationen är minimal. Vi vet inte på vilket sätt de tänker undersöka, eller hur de kommer gå tillväga. Om det skulle bli gruvdrift så kommer det bli många och stora konsekvenser av det, säger Britt-Mari Engström till P4 Värmland.

Enligt tillståndet har Arvika kommun, Länsstyrelsen och Fortum har starka invändningar och avråder från att bevilja tillståndet. Bland annat så finns två naturreservat i området. Beslutet kommer att överklagas av de boende i området.

– Det gör ju varje fastighetsägare själv, men vi tycker också att vi borde ha anstånd en tid eftersom det är så många vi inte har hunnit prata eftersom det är semestertider, säger Britt-Marie Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista