Anna-Lena Bryntesson står framför kommunhuset i Eda. Foto: Gustav Jacobson/Sveriges Radio
Anna-Lena Bryntesson. Foto: Gustav Jacobson/Sveriges Radio.

Eda i framkant i hantering av digitala recept

4:57 min

Eda kommun ligger i framkant när det kommer till att hantera digitala recept och läkemedel via internet. Eda är nämligen en av de fem första kommunerna i Sverige att bli medlem i Sambi.

Sambi är en federation som E-hälsomyndigheten nu ställer krav på att alla vårdgivare i Sverige ska vara med i. Syftet med Sambi är bland annat att säkra kvaliteten på elektronisk identitet och informationssäkerhet. Och det är alltså något som Eda kommun nu levererar till sina kommuninvånare.

Anna-Lena Bryntesson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Eda kommun, säger att beslutet att ligga i framkant beror på information från E-hälsomyndigheten som kom strax före jul.

– De ska ställa högre krav när det gäller säker åtkomst och hantering av personuppgifter. Då gjorde vi en analys av vilka de kraven var, och såg att vi kommit så långt när det gäller informationssäkerhet så att vi kunde gå in med en ansökan, säger hon.

Att Eda är så tidiga är något som Anna-Lena är väldigt stolt över. Inte bara för kommunens del utan även för invånarnas del också.

Nu måste alla Sveriges kommuner, landsting och privata aktörer gå med i Sambi innan november 2019. Att det är så många som ska göra det på samma gång är ännu en anledning till varför Eda gick med så tidigt.

– Det var en av orsakerna som gjorde att vi gick in snabbt med en ansökan nu när vi ändå kände oss redo för det. För det kommer förmodligen bli en störtflod med ansökningar. Då kändes det som att när vi ändå är redo så gör vi det. Vi förstod att det skulle bli tidspress på Sambi att hinna med och  bearbeta alla tillitsdeklarationerna som kommer in.

Och det har redan visat sig vara mycket för Sambi att göra. I början var det tänkt att det skulle vara klart i maj 2019, nu är det alltså flyttat till november 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista