Migrationsverket: "Ingen bra lösning"

5:18 min

- Det är naturligtvis ingen bra lösning.

Det säger Migrationsverkets pressekreterare Irene Sokolow om att 18 ungdomar som ska börja gymnasieskolan i Karlstad nästa vecka nu bor i tält.

- Jag kan konstatera att vi nu i augusti återigen kommer betala ut tillfälliga statliga ersättningar, 200 miljoner kronor, som kan användas för att hjälpa ensamkommande över 18 att stanna kvar i en kommun, och det gäller bland annat de som omfattas av gymnasielagen.

Karlstads kommun har i fullmäktige fattat beslutet att inte låta ungdomarna stanna kvar på HVB-hemmen efter att de fyllt 18 år. De som fortfarande befinner sig i asylprocessen har då rätt att bo i Migrationsverkets statliga boenden. Men några sådana finns inte i Karlstad, och de i Sunne och Kristinehamn läggs ner inom kort. Eftersom skolgången är en förutsättning för att få söka uppehållstillstånd via gymnasielagen vågar därför många ungdomar inte flytta ifrån kommunen.  Men enligt Irene Sokolow på Migrationsverket ska inte deras möjligheter att söka uppehållstillstånd genom gymnasielagen påverkas av en flytt:

- För att vi ska pröva det här på Migrationsverket är inte det något hinder.  Du ska ha studerat eller att du studerar men det finns inget krav som säger att dina studier måste pågå för att du ska omfattas av lagen, säger Irene Sokolow.

Bland de som omfattas av gymnasielagen finns också ungdomar som inte heller har rätt att bo på statliga boenden för vuxna. De som fått avslag på sina asylansökningar som inte går att överklaga mer.

- Det är bara asylsökande som har rätt att bo i Migrationsverkets olika anläggningar. Och om man då ansöker om att få stanna här för gymnasiestudier förväntas man ordna sitt eget boende, säger Irene Sokolow.

18-årige Hassan är afghansk medborgare och kom som asylsökande från Iran 2015. Han ska läsa teknik på IT-gymnasiet i höst och bor nu i tältlägret. Han har själv försökt ordna en bostad, berättar han:

- Det gick inte, för du måste ha kontakter med svenskar och det är svårt för mig, säger Hassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista