Träd har rasat över ett flerfamiljshus. Bild: Räddningstjänsten i Filipstad.
1 av 2
Träd har rasat över ett flerfamiljshus. Foto: Räddningstjänsten i Filipstad.
Träd som har ramlat över vägen. Bild: Räddningstjänsten i Filipstad.
2 av 2
Det har varit svårt att komma fram på sina håll. Foto: Räddningstjänsten i Filipstad.

Räddningschefen: Hur många träd som har ramlat får vi nog aldrig reda på

1:54 min

Gårdagen och natten var hektisk för räddningspersonal och montörer.

Arbetet med att röja efter det stora oväder som drog in över Värmland igår fortsätter. Enligt elbolaget Ellevios kommunikatör Thomas Kult är det en ovanlig sommarstorm som elbolaget inte var beredda på.

Elbolaget har fått kalla in fler montörer från bland annat Gävleborg för att se till att arbetet med att återställa elledningar snabbt går framåt.

Allt fler hushåll har fått tillbaka sin el, men det är fortfarande många som är utan ström.

Arvika är en av kommunerna som drabbades värst av gårdagens oväder. Räddningschefen Johnny Hjalmarsson berättar att fredagen var hektisk:

– Det började vid lunchtid på fredagen och sen kom alla larmen om träd som blåst ner. Alla våra 10 stationer i vårt område var ute vid olika tillfällen.

Det har inte kommit några uppgifter om några personskador i samband med ovädret. Hemtjänsten har haft direktnummer till räddningstjänsten om de skulle behöva hjälp men enligt Hjalmarsson har de inte fått några larm från dem.

– Jag måste påpeka att dte är väldigt många privatpersoner och markägare som varit ute och röjt väg. Även Trafikverket. Det är inte bara räddningstjänsten som varit ute. Hur många träd som fallit över väg får vi nog aldrig reda på, säger räddningschef Johnny Hjalmarsson i Arvika.

Räddningstjänsten i Filipstad hade under gårdagen och natten kommit upp i 32 larm. Bland annat hade träd fallit över en villa och över ett flerfamiljshus. Man hade också en brand i en gran som ramlat över en elledning.

Räddningstjänsten i Filipstad berättar att de först prioriterade större vägar för att räddningsfordon skulle kunna ta sig fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista