KUVERT FRÅN CSN
Foto: Jessica Gow/TT

Fler skolkare på gymnasiet

5:23 min

Antalet gymnasieelever som får indraget studiestöd har ökat i Värmland, uppger CSN (Centrala studiestödsnämnden).

 – Det är en kombination av olika faktorer, dels att fler utländska medborgare finns med i statistiken och vad vi vetat tidigare är att fler killar än tjejer skolkar, säger Carl-Johan Stolt, utredare på CSN.

Innan 2012 så behövde varje elev vara frånvarande mer än 20 procent för att studiebidraget skulle dras in. Vilket motsvarar en dag i veckan. Men med 2012 års nya riktlinjer så ändrades det så att om en elev nu är frånvarande mer än fyra timmar på en månad så påverkas studiebidraget.

 – Det är nog en kombination av att skolket och skolkrapporteringen har ökat, säger Carl-Johan Stolt.

De flesta kommunerna i Värmland har faktiskt ett mindre antal fall av indragna studiestöd än för sex år sen. Men på det stora hela så har det ökat med totalt 90 elever i hela länet. Årjäng står för den största ökningen. De har dubblat sitt antal från 11 procent med indraget studiestöd till 22 procent.

I CSN:s rapport så har indragna studiestöd har ökat nationellt. I hela Sverige så skolkar 8,5 procent av gymnasieelever.
Carl-Johan säger att Värmland ligger bra till nationellt där 6,2 procent av eleverna har fått indragna studiestöd, vilket kan jämföras med Stockholms län som har flest, 11,2 procent. Och Dalarna som har lägst antal, 4,7.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".