Valet 2018 i Värmlands län.

Kils nya industriområde het potatis i valrörelsen

5:24 min

Var Kils kommuns nästa industriområde ska hamna är en het fråga inför valet. Idag, under P4 Värmlands valluff, debatterade Centerpartiet och Moderaterna frågan.

En tydlig stridsfråga i Kil handlar om var kommunens nästa industriområde ska ligga. Den styrande majoriteten har under mandatperioden försökt att förlägga industriområdet till Runnevål, men det beslutet blev stoppat.

Två partier som har olika lösning på frågan är Centerpartiet och Moderaterna.

– Vi behöver företagarmark. Det kommer antagligen att vara den sista marken (Runnevål) som vi har att erbjuda. Inom kort tid kommer den att vara såld. Vi behöver mark där företagarna vill vara. Vi har tittat på 61:an, men det är Karlstads kommuns mark. Det vi kan erbjuda är marken nära Runnevål, säger Eva Frykenberg (C).

Moderaterna har en helt annan uppfattning och partiets representant under valluffen i Kil, Mats Stråhl, förklarade:

– Jag tycker inte att man kan bortse från vad de boende i Runnevåls-området tycker. Jag bor nära ett industriområde på Lersätter så jag förstår vad en ökad trafik och ökat buller handlar om. Vi har sagt att industriområdet ska ligga längs med väg 61. På andra orter ligger industriområdena innan man kommer till in till orten. Det som är gjort i Kil är gjort, nu måste vi göra rätt framöver.

Eva Frykenberg (C), varför är ett industriområde vid 61:an så dåligt?

– Jag har en hel pärm där nackdelarna beskrivs. Det handlar om raviner, det är järnvägar och vägar som påverkar. Det är ett naturvårdsområde och det är inget som håller för ett så stort område som vi behöver.

– Jag har svårt att förstå varför företagarna i Kil skulle vara så annorlunda mot de i övriga Sverige där man man hittar industriområde i väldigt bra exponeringslägen. Det är lätt att att kommunicera, trafiken flyter och man syns, säger Mats Stråhl (M).

Sverigedemokraterna som också deltog i debatten är helt och hållet på moderaternas linje:

 - Vi vill ha ett industriområde längs med väg 61 inte vid ett bostadsområde, sa Lars-Åke Berg (SD) under debatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista