Entrén till kommunhuset i Eda. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.
1 av 3
Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.
Hans Nilsson, Hela Edas lista. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
2 av 3
Hans Nilsson, Hela Edas lista, kommunalråd i Eda. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
Hans-Peter Jessen, Socialdemokraterna i Eda. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
3 av 3
Hans-Peter Jessen, Socialdemokraterna i Eda. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
Valet 2018 i Värmlands län

Budgetunderskottet het fråga i Eda kommun

3:23 min

Idag var valluffen i Eda kommun och en het fråga är ekonomin då kommunen är en av få som går ordentligt minus i Värmland.

I år säger prognoserna att kommunens budget kommer att gå minus 14 miljoner kronor.

I valluffen debatterades detta förmodade underskott mellan opposititionens Hans Peter Jessen, socialdemokraterna, och kommunalrådet Hans Nilsson, Hela Edas lista, som svarade såhär på hur man skulle lösa budgetproblemen.

– Vi har jobbat stenhårt med att få ordning i Vård och stöd. Vi kommer att fortsätta med det. Vi kanske ska försöka få till en hemmaplanslösning för placering av barn, unga och vuxa. Det kan bli billigare.

Hans-Peter Jessen (S) påminde om att underskottet uppstått trots ekonomiskt stöd kommit från annat håll:

– Vi har ju fått återbetalningspengar från AFA (försäkringspengar) med 18 miljoner, vi har fått 24 miljoner för att kunna hjälpa flyktingar. Under de här årena har vi gått 70 miljoner sämre än vad vi budgeterat. Nuvarande ledning har inte varit kapabel att hantera problemet med en budget i balans.

– Jag tycker att Socialdemokraterna svartmålar ekonomin för mycket. Vi har en stark soliditet, vi har ett eget kapital på 400 miljoner och det finns ljus i tunneln. I oktober kommer ett förslag om kostnadsutjämning mellan kommunerna och där kommer Eda kommun att vara en av vinnarna med uppskattningsvis 8 miljoner i stöd varje år, replikerade Hans Nilsson (HEL)

– Vi måste ha budgetdisciplin. Vi måste gå tillbaka till en organisation där nämnder har direktansvar för både budget och verksamhet. Det har vi inte idag då vi gjorde om organisationen till 2011 - och det fungerar inte bra, säger Hans-Peter Jessen (S).

Men kommunalrådet Hans Nilsson (HEL) tror inte på att ändra organisationen igen:

– Detta har ingen påverkan på ekonomien. Det blir snarare dyrare med fler politiker. Jag håller med om att det ska finnas ett budgetansvar på alla nivåer inom organisationen, men nämnder har ingen betydelse där.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista