Henrik Lander (C), ordförande i Teknik- och fastighetsnämnden. Foto: Gustav Jacobson/Sveriges Radio.
Henrik Lander (C), ordförande i Teknik- och fastighetsnämnden, visar fartgropen. Foto: Gustav Jacobson/Sveriges Radio.

Mekanisk grop ska minska farten

2:37 min

Ett nytt slags farthinder som, till skillnad från vanliga farthinder, åker ned i marken när någon kör för fort, invigdes i Karlstad idag.

Platsen där det nya farthindret finns ligger ligger på Våxnäsgatan i höjd med Västerstrandsskolan. Tanken med det här hindret är givetvis att färre ska köra för fort. Actibump, som väghindret kallas, ersätter den vägbula som fanns på samma plats tidigare. 

Hur fungerar den? Jo, om en bilist kör fortare än gällande hastighetsbegränsning (30 km/h) öppnas en lucka som skapar ett 6 centimeter djupt hål i vägen.

– Tanken är inte att bilarna ska gå sönder, det är en fartsänkande åtgärd, säger Henrik Lander (C), ordförande i Teknik- och fastighetsnämnden.

Tror du det kommer att fungera då?

– Ja, det tror jag. Det har funnits på andra ställen i Sverige och där har det fungerat bra. Folk håller hastighetsbegränsningarna och man får en bättre trafikrytm, säger Henrik Lander.

Om detta farthinder fungerar väl kommer det att monteras på andra ställen i Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista