Mikael Bergenheim, överläkare och docent vid kirurgkliniken på Centralsjukhuset i Karlstad.
Mikael Bergenheim, överläkare och docent vid kirurgkliniken på Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Anna Tjäder/Sveriges Radio P4 Värmland.

Ska studera väntetider inom cancervården

2:01 min

En ny studie vid Centralsjukhuset i Karlstad ska titta på sambandet mellan väntetider och utvecklingen av cancer i bukspottkörteln.

Mikael Bergenheim är överläkare och docent på kirurgkliniken på Centralsjukhuset i Karlstad och är en av fyra personer som ska genomföra studien.

– I studien ska vi titta på ett stort material med patienter som har opererats för cancer i bukspottkörteln de senaste tio åren, säger Mikael Bergenheim, överläkare och docent vid kirurgkliniken på Centralsjukhuset i Karlstad.

Genom att samköra data från 3000 patienter med Socialstyrelsens register ska forskarna se om överlevnadstiden på något sätt är kopplad till olika väntetider på operation.

– Vi vet att handläggningstiden har betydelse för alla patienter, men precis vad som gäller för den här typen av cancer vet vi faktiskt inte säkert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista