Marléne Lund Kopparklint (M)
Marléne Lund Kopparklint (M) kommer att kliva in i riksdagen för första gången. Foto: Alva Persson/Sveriges Radio

Marléne Lund Kopparklint (M) blir ny riksdagsledamot

2:24 min

Nu har samtliga 195 värmländska valdistrikt räknats och då står det klart att Marléne Lund Kopparklint för första gången blir riksdagsledamot för Moderaterna.

Marléne Lund Kopparklint, som stod som andranamn på moderaternas valsedel, blir för första gången riksdagsledamot för Moderaterna, detta då Christian Holm Barenfeld inte når upp i de fem procent som hade krävts för att ta ett av moderaternas två värmländska riksdagsmandat. Det har varit en nervös dag för Marléne Lund Kopparklint.

– Det är klart att det har varit nervöst, jag har ju aldrig stått på riksdagslistan förut, säger Marléne.

Vad innebär det för dig att du kommer in?

– Fantastiskt roligt känns det, men jag har inte tagit något för givet, säger Marléne.

Marléne Lund Kopparklint kommer till en riksdag som i nuläget har ett osäkert politiskt läge.

– Det är väldigt ovisst och osäkert på många sätt sen hoppas jag att vi ska kunna lösa detta på ett bra sätt, men det är ett svårt läge, självklart är det så, menar Marléne.

Tidigare har Marléne Lund Kopparklint varit kommunalråd i Karlstad. Men i och med att hon nu får en riksdagsplats kommer hon inte att fortsätta där.

Hur kommer din höst att se ut?

 – Det kommer vara väldigt omvälvande givetvis. Nu slutar jag som kommunalråd av naturliga skäl, i och med att valet ser ut som det gör och förtroendeuppdraget också slutar. Jag ser fram emot den här hösten. Det kommer vara otroligt spännande i riksdagen och mycket att lära in. Men jag hoppas att få jobba med dom frågorna som jag brinner för.

Om det politiska läget kommer att vara oförändrat i Karlstad kommer också innebära att någon behöver efterträda Marléne Lund Kopparklint. 

Vem har ni på listan som skulle kunna ersätta dig som moderat kommunalråd i Karlstad?

– Oj, det är alldeles för tidigt att säga. Det pågår mycket förhandlingar och det finns många duktiga personer som säkert skulle kunna vara aktuella för ett sånt uppdrag, avslutar Marléne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista