Entrén till kommunhuset i Eda. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.
Valdeltagandet till kommunfullmäktige i Eda ökar med 1,9 procent. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.
Valet 2018 i Värmlands län

Valdeltagandet i Eda ökar

1:41 min

Valdeltagandet till kommunfullmäktige i Eda ökade med 1,9 procent. Eda som brukar ha sämst valdeltagande i hela Värmland. Något som bidragit till det ökade valdeltagandet är att man nu provat ambulerande röstmottagare.

Valdeltagandet i Eda kommun brukar vara det sämsta i hela länet och så var det även denna gång med ett valdeltagande i kommunfullmäktige på blott 70,4 procent och i landstingsvalet endast 69,8 procent. Det låga valdeltagandet i kommun och landsting hänger ihop med att nästan var fjärde röstberättigad i kommunen inte är svensk medborgare. Mönstret blir tydligt när man ser att siffran på valdeltagandet i riksdagsvalet är 82,4 procent, där alltså enbart de med svenskt medborgarskap får rösta.

Med bakgrund av ett lågt valdeltagande har kommunen infört ambulernade röstmottagare för att öka valdeltagandet.

– Kommunen utsåg två utbildade kommunala tjänstemän som, efter avtalad tid, åkte hem till folk och vårdinrättningar i Eda kommun och hjälpte personer med att rösta. Det var många som uppskattade detta som inte annars hade kunnat ta sig till en vallokal, säger Margareta Persson, som är ordförande i valnämnden i Eda.

Tror du att de ambulerande röstmottagarna bidrog till att valdeltagandet ökade?

– Ja, det tror jag, men jag kan inte säga någon exakt siffra. Men att vi var mer tillgängliga, påverkade valdeltagandet. Att vi hade öppet längre på de vallokalerna som hanterade förtidsröster. Jag tror att valdeltagandet till nästa val också kommer att öka för nu har alla som vill rösta en möjlighet att göra det, menar Margareta Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista