Sunne kommunkontor. På fasadens ser man kommunvapnet och namnet. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Delade meningar om asylsökande killars flytt

3:40 min

När asylboendet i Sunne ska flyttas tycker frivilligorganisationer att de unga killarna ska stanna, medan kommunen tycker att de ska flytta.

Det är ungefär 25 killar i 19-årsåldern som ska flyttas till något av Migrationsverkets andra asylboenden i landet när före detta Hotell Selma Lagerlöf stängs i nästa vecka. Frivilliga krafter försöker nu hjälpa dem med bostad och mat så de kan stanna i Värmland. 

– Det finns en risk när man går in och hjälper att man också stjälper dem, säger Felicia Weinberg, chef för socialtjänsten i Sunne.

Hon menar att så länge man väntar på sitt asylärendet så har man rätt att få bostad, mat, sjukvård och dagersättning genom Migrationsverket.

– Väljer man att tacka nej till det erbjudandet ligger ansvaret på den enskilde och då ska man ansvara både för boende och mat för en extremt liten ersättning på 61 kronor per dag.

Frivilligorganisationen Världen i Värmland har i P4 Värmland tidigare berättat att de vill stoppa de unga killarnas flytt eftersom de bedömer att de inom kort kommer att få avslag på sin asylansökan och bli bostadslösa på det nya stället där de inte har något socialt nätverk.

Sunne kommun sa i ett pressmeddelande under onsdagen att ungdomarna skulle riskera att hamna utanför asylprocessen om de väljer att flytta från migrationsverkets asylboende - men under torsdagen backar socialtjänstchefen från detta och säger att det blivit felformulerat.

Gunilla Ingmyr, kommunstyrelsens ordförande i Sunne, efterlyser i samma pressmeddelande att staten ska ta sitt ansvar för de här unga människorna som hamnat i kläm. 

Sunne kommun skiljer sig från många andra genom att man beslutat att låta många av de asylsökande ensamkommande ungdomar som bott i kommunen i flera år få stanna kvar till årets slut – i avvaktan på besked om hur den nya gymnasielagen ska tolkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".